Κάποιοι από τους λόγους που μας οδηγούν σε κακή στάση και σε βαθμιαία κύρτωση της σπονδυλικής μας στήλης είναι:
Κλειστή καρδιά.
Νους γεμάτος σκέψεις.
Αυξημένη ενέργεια στα ανώτερα τσάκρας και έλλειψη γείωσης.
Αδύναμος πυρήνας (το κέντρο του αφαλού).
Κλειστή καρδιά
Ένας από τους κύριους λόγους της κακής στάσης του σώματος είναι η κλειστή καρδιά. Όταν νιώθουμε φόβο, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης ή υποφέρουμε από οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση προερχόμενη από το κλειστό 4ο κέντρο της καρδιάς, τότε προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας σκύβοντας προς το συγκεκριμένο τσάκρα. Το μεγαλύτερο μέρος του συναισθηματικού πόνου μας συσσωρεύεται στο ηλιακό πλέγμα (δηλαδή, ανάμεσα στον αφαλό και στο στήθος). Τα προστατευτικά μας ένστικτα ξεκινούν συχνά από την περιοχή του ηλιακού πλέγματος.
Για να ανοίξουμε την καρδιά πρέπει να ξεκινήσουμε από το ηλιακό πλέγμα και να καλλιεργήσουμε μια μη λεκτική επικοινωνία με τις συναισθηματικές ενέργειες που εδρεύουν σε αυτή την περιοχή του σώματος. Φόβος, θυμός και θλίψη είναι τα λιοντάρια που φυλάνε την πύλη της καρδιάς. Πρέπει να γίνουμε φίλοι τους για να την ανοίξουμε.
Σε μυϊκό επίπεδο η καρδιά για να μείνει ανοιχτή χρειάζεται την υποστήριξη των μυών της πλάτης. Αν οι μύες της πλάτης είναι αδύναμοι, βαθμιαία καταρρέουμε και σκύβουμε προς τα εμπρός.
Νους γεμάτος σκέψεις
Θα ήταν ιδανικό όλοι να ενεργούμε από καρδιάς. Όταν περπατάμε, η καρδιά πρέπει να οδηγεί. Το πρόβλημά μας είναι ότι μετατραπήκαμε σε κεφάλια που περπατάνε και μιλάνε. Το σώμα κατέληξε να είναι ένα μέσο μεταφοράς των σκέψεών μας. Περπατάμε και σκεφτόμαστε τι θα έπρεπε να κάνουμε ή τι θα κάνουμε. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το κεφάλι μάς οδηγεί όταν περπατάμε και προβάλλει πάνω από το σώμα μας ακόμα και όταν τρώμε, μιλάμε, καθόμαστε ή δουλεύουμε στον υπολογιστή. Όταν το κεφάλι μας δεν είναι απόλυτα ισορροπημένο πάνω στη σπονδυλική στήλη, η στάση μας χάνει την ευθυγράμμισή της. Το σώμα για να αντισταθμίσει το βάρος του κεφαλιού γέρνει προς τα εμπρός.
Έλλειψη γείωσης
Επειδή ζούμε χαμένοι στις σκέψεις μας και όχι έχοντας επίγνωση των αισθήσεων μέσα μας, οι ενέργειές μας κυκλοφορούν στο πάνω μέρος του σώματος και κυρίως από τους ώμους και πάνω. Όταν λοιπόν ενεργειακά είμαστε πιο «βαρείς» εκεί, τότε πολλά στο σώμα χάνουν την ευθυγράμμισή τους και ανάμεσα σε αυτά η στάση μας. Αν οι ώμοι μας δεν μπορούν να χαλαρώσουν, τότε και το κέντρο της καρδιάς δεν είναι έτοιμο να ανοίξει.
Αδύναμος πυρήνας (το κέντρο του αφαλού)
Το κέντρο του αφαλού είναι το 3ο μάτι του φυσικού μας σώματος. Είναι επίσης το φυσικό μέσο σημείο του σώματος. Όταν είναι αδύναμο, δεν έχουμε φυσικό κέντρο ή τρόπο να κατευθύνουμε την ενέργεια των κατώτερων κέντρων προς τα πάνω. Ολες οι κινήσεις μας πρέπει να ξεκινούν από το κέντρο του αφαλού. Όταν όμως αυτό είναι αδύναμο ή μη κεντραρισμένο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουμε την κίνησή μας από το κεφάλι.
Διορθωτικές πρακτικές
Τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να διορθωθούν με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω της προσοχής μας και της πρόθεσής μας. Επιλέγουμε απλά να έχουμε επίγνωση του πού βρίσκεται η ενέργειά μας και να την εξισορροπούμε με φυσικούς και νοητικούς τρόπους όπως:
Κουνταλίνι Γιόγκα
Η καθημερινή μας πρακτική θα πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις που «ξυπνούν» την ενέργεια στα κατώτερα τσάκρας, ενδυναμώνουν το κέντρο του αφαλού και ανοίγουν το κέντρο της καρδιάς. Ανασήκωμα των ώμων και κύκλοι του κεφαλιού που ανακουφίζουν ιδιαίτερα να γίνονται σε καθημερινή βάση.
Με σπάνιες εξαιρέσεις, όλες οι ασκήσεις θα πρέπει να εκτελούνται με ανοιχτή καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να καμπουριάζουμε προσπαθώντας να φέρουμε το σώμα μας σε μια στάση. Κυρίως όταν κάνουμε ασκήσεις με τα πόδια τεντωμένα. Ολη η προσοχή μας είναι στραμμένη στην κοιλιά, στο ηλιακό πλέγμα και στο στήθος καθώς τα φέρνουμε προς τα πόδια και εκτείνουμε τον κορμό προς τα εμπρός όσο περισσότερο μπορούμε και είναι άνετο για το σώμα μας. Προσοχή να μην κυρτώνει η πλάτη φέρνοντας το κεφάλι προς τα πόδια. Ο κορμός θα πρέπει να τεντώνει, να μακραίνει και να ανοίγει.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης της πλάτης είναι η κόμπρα, το τόξο και η καμήλα.
Μετάφραση: Basantpal K.
Eπιμέλεια: Har Sevak S.