Είναι ένα μοναδικό και αποτελεσματικό εργαλείο που διευρύνει την επίγνωση μας, σχετικά με τον τρόπο που τρώμε.. Θα πάρει 50-60 λεπτά για να την ολοκληρώσετε. Χαλαρώστε και απολαύστε το....
Αν νιώθετε και εσείς κάπως έτσι δοκιμάστε αυτήν τη νοστιμότατη σούπα με κόκκινες φακές και τζίντζερ. Είναι πραγματικά πολύ απλή στην παρασκευή της και θα σας μεθύσει με την υπέροχη γεύση και τα αρώματα της. Πλούσια αλλά ελαφριά με βάση το ζωμό της κόκκινης φακής, με τζίντζερ, κύμινο, και κόλιαντρο. Θεϊκή!
Με λίγη οργάνωση του χώρου και του χρόνου σας, μπορείτε να έχετε αυτήν τη σούπα έτοιμη σε περίπου μια ωρίτσα.
Βάζετε το νερό να βράσει και αφού ξεπλύνετε τις κόκκινες φακές τις ρίχνετε στην κατσαρόλα. Μετά προσθέτετε τα μπαχαρικά σας. Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα υλικά μαζί, τόσο το καλύτερο. Παράλληλα κάνετε την προετοιμασία των άλλων συστατικών, προσθέτοντάς στην κατσαρόλα ότι έχετε προετοιμάζετε.
Ξεκινήστε με αυτά που θέλουν περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν (πατάτες, σέλινο, κρεμμύδια, τζίντζερ, καρότα...) και τελευταία αυτά που χρειάζονται λιγότερο (χόρτα, λαχανικά ψιλοκομμένα, φρέσκια ντομάτα χωρίς τη φλούδα…)
Όταν οι φακές είναι εντελώς μαλακές, σχεδόν δηλαδή διαλύονται, τότε το φαγητό είναι έτοιμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δοκιμάσετε το αλάτι, τα καρυκεύματα και να προσθέσετε μια γενναία χούφτα ψιλοκομμένο κόλιαντρο.
Οι κόκκινες φακές (που ονομάζονται επίσης dal masoor, ή πορτοκαλί φακές) μοιάζουν ακριβώς με τις κανονικές καφέ ή πράσινες, με μοναδική διαφορά το μέγεθός τους που είναι περίπου το μισό και το φωτεινό πορτοκαλί του σολομού χρώμα τους. Μαγειρεύονται γρήγορα και χωνεύονται εύκολα. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχουν μαγειρευτεί εντελώς!
Η συνταγή αυτή βγάζει περίπου 8-10 μερίδες. Προσθέστε το κόλιανδρο στην κατσαρόλα λίγο πριν από την ώρα του γεύματος, ή χρησιμοποιήστε το ως γαρνιτούρα σε κάθε πιάτο. Η γεύση του κόλιανδρου χάνεται γρήγορα όταν μαγειρεύεται.
Απολαύστε το σαν κύριο πιάτο για ένα ελαφρύ δείπνο, ή συνοδέψτε το με κάποια ψητά μαριναρισμένα τόφου και σαλάτα.
Όποια και αν είναι επιλογή σας, είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε κάθε μπουκιά !
Τι υλικά χρειάζονται:
4 λίτρα νερό
1 & 1/2 φλιτζ. κόκκινες φακές, (τις πλένετε πρώτα)
1 γεμάτο κγ κουρκούμη
1 κοφτό κγ σπόρους κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
1/8 κγ (ή 2/8) φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 φύλλα δάφνης
2 λοβούς μαύρο κάρδαμο * (Kali Elaichi)
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και τεμαχισμένες σε μέγεθος μπουκιάς
200 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς αλάτι
1/2 πιπεριά, ψιλοκομμένη
2-3 κσ ψιλοκομμένο, καθαρισμένο τζίντζερ
3-4 κλωνάρια σέλινο με φύλλα, ψιλοκομμένο
1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε στρογγυλά φετάκια
1/2 κουνουπίδι, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης χόρτα)
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, κατσαρό λάχανο, λάχανα, κλπ), ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1 κσ αλάτι και μηλόξυδο (προαιρετικό).
(Αν προτιμάτε μια χορταστική σούπα που να μοιάζει περισσότερο με φάβα ή συνηθισμένες φακές, χρησιμοποιήστε 2 φλιτζάνια κόκκινες φακές αντί για 1-1 / 2 φλ.)
*οι Λοβοί Μαύρου Κάρδαμου είναι διαθέσιμοι σε ινδικά παντοπωλεία. Είναι εντελώς διαφορετικό από το πράσινο. Η γεύση του μαύρου κάρδαμου είναι τόσο τέλεια για αυτή την σούπα! Ελπίζω να κάνετε μια προσπάθεια να το συμπεριλάβετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μαύρο κάρδαμο σε πιάτα με ρύζι, σε chai (το βράζουμε σε νερό για 15 λεπτά πριν να προσθέσουμε το γάλα και το μαύρο τσάι και συνεχίσουμε το βράσιμο για λίγο ακόμα), και σούπα νταλ.
Μετάφραση: Σοφία Navjiwan
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Basantpal Αργυριάδου
Πηγή:
http://consciouscookery101.com/2015/04/08/red-lentil-vegetable-ginger-soup/
Είναι ένα μοναδικό και αποτελεσματικό εργαλείο που διευρύνει την επίγνωση μας, σχετικά με τον τρόπο που τρώμε.. Θα πάρει 50-60 λεπτά για να την ολοκληρώσετε. Χαλαρώστε και απολαύστε το....
Tροφή εξαιρετική για την περίοδο αυτή καθώς περνάμε απο το χειμώνα στην άνοιξη και από το κρύο στη ζέστη. Είναι δροσιστική και εύγεστη.