Το κακάο δεν είναι απλά μια υπερτροφή αλλά είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές υπερτροφές. Στον πολιτισμό των Μάγια πιστεύεται ότι το κακάο το απολάμβανε μόνο η ελίτ και επίσης το χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς. Ας δούμε ποιά είναι τα οφέλη του κακάο και ποιες είναι οι πιο αγνές μορφές του.
Σύμφωνα με το Chemistry Central Journal, η σοκολάτα είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες και φλαβονοειδή από το χυμό φρούτων. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, τη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και στη βελτίωση της πίεσης του αίματος.
Το κακάο αυξάνει την ποσότητα της σεροτονίνης στον οργανισμό που επηρεάζει τη διάθεση μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η σεροτονίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής στο σώμα και λειτουργεί ως ρυθμιστής της διέγερσης, της θερμοκρασίας, της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου και του πόνου.
Αντιφλεγμονώδες
Μπορεί να σκεφτόμαστε τη σοκολάτα ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι το κακάο στη σοκολάτα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το κακάο διαθέτει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, λόγω των ενώσεων που περιέχει, και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής των καρδιαγγειακών ιστών.
Το κακάο αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό. Έτσι, εάν επιθυμείτε μια μικρή ενίσχυση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να έχει τα ίδια αποτελέσματα όπως ο καφές, το κακάο μπορεί να είναι ακριβώς η απάντησή σας. Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, λίπη και σάκχαρα, καθώς και αλκαλοειδή. Ένα από αυτά τα αλκαλοειδή είναι θεοβρωμίνη, η οποία δρα με παρόμοιο τρόπο με την καφεΐνη, αλλά χωρίς τα ίδια αποτελέσματα επί του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Το κακάο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η κατανάλωση του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο βοηθώντας τη διατήρηση της μνήμης.