Η τελειοποίηση της συνταγής ήρθε ύστερα από 3-4 χρόνια πειραματισμού με τα διάφορα υλικά και τις δοσολογίες. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν τη μοιράζομαι, γιατί πραγματικά είναι μια θρεπτική λιχουδιά, έτοιμη να ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά.
Υλικά για περίπου 20 μικρά μπιφτέκια:
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
- 2 μικρά καρότα ή ένα μεσαίο
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι φαγόπυρου
- 1,5 κ.γ αλάτι ανεπεξέργαστο
- 1 κ.γ πιπέρι
- 1 κ.γ κουρκουμά
- ½ κ.γ κύμινο
- 1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε σε μούλτι τη γλυκοπατάτα (ωμή), τα καρότα και το λάδι μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Προσθέτουμε το αλεύρι φαγόπυρου, τα μπαχαρικά και ψιλοκομμένο ή τριμμένο το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε σε μικρά ή μεσαία μπιφτέκια και τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στο φούρνο σε αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
Σχόλιο:
Η συνταγή αυτή είναι αυστηρά χορτοφαγική και χωρίς γλουτένη. Αν και αρκετά θρεπτική δεν αποτελεί πλήρες γεύμα λόγω μη επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης. Συστήνεται η συνοδεία άλλης φυτικής πηγής πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια. Στο συγκεκριμένο γεύμα, η πρόταση είναι η πράσινη φάβα.
Κάτια Γεωργιάδου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Δασκάλα Κουνταλίνι Γιόγκα