Ζύμη:
½ φλυτζανιού καλαμποκάλευρο
½ φλυτζανιού αλεύρι φασολιών garbanzo (ή ρεβιθάλευρο)
½ φλυτζανιού αλεύρι bhajara *
3 φλυτζάνια αλεύρι σίτου ολικής άλεσης
*(υπάρχει στα καταστήματα με ινδικά προϊόντα, αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε αλεύρι σίτου ολικής άλεσης)
Ανακατέψτε τα αλεύρια με λίγο νερό έως ότου έχετε μία συνεκτική ζύμη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο αλεύρι garbanzo και περισσότερο bhajara ή σταρένιο ολικής άλεσης, καθώς αυτά έχουν την ιδιότητα να κάνουν πιο συνεκτική τη ζύμη.
Γέμιση:
450γρ. φυστίκι (ανάλατο, χωρίς κέλυφος)
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο κουνουπίδι
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κγ σαφράν
1 κγ κόκκινο τσίλι
2 κγ αλάτι
1 κγ πιπέρι
¼ φλυτζανιού γάλα / φυτικό γάλα
γκι
Για να χρησιμοποιήσετε το σαφράν θα πρέπει πρώτα να το έχετε διαλύσει, από το προηγούμενο βράδυ, στο γάλα. Το πρωί χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ, μέχρι να γίνουν ένα τέλειο μείγμα
Τα φυστίκια είναι το κύριο συστατικό σ' αυτό το μείγμα. Χρησιμοποιήστε σε μικρότερη ποσότητα κουνουπίδι από ότι φυστίκι. 'Ολα τα άλλα συστατικά, όπως τα καρυκεύματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ποσότητα.
Η προετοιμασία της πίτας: μόλις ετοιμάσετε τη ζύμη, αφού τη ζυμώσετε για λίγο, δημιουργήστε μικρές μπαλίτσες. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε κάθε μπαλίτσα με τον πλάστη, έως ότου γίνει μία πίτα διαμέτρου περίπου 15εκ. Κατόπιν, πάρτε περίπου το 1/2 του μείγματος και τοποθετείστε το στο κέντρο της πίτας. Μετά, ενώστε τις άκρες της στο κέντρο, σφραγίζοντας το μείγμα στο εσωτερικό. Τώρα, με τον πλάστη, ανοίξτε πάλι τη ζύμη σε μία πεπλατυσμένη πίτα διαμέτρου 15εκ. Ψήνετε σε τηγάνι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Πρώτα από τη μία πλευρά, για 10-15 λεπτά. Κατόπιν, τη γυρίζετε και τοποθετείτε πάνω της αρκετή ποσότητα γκι. Αυτό θα διαπεράσει τη ζύμη μέχρι και την άλλη μεριά. Ψήστε την από την πλευρά αυτή για ακόμα 5 λεπτά, στην ίδια μέτρια-χαμηλή φωτιά. Πάρτε ένα κουτάλι και πιέστε την, μέχρι να ψηθεί καλά. Είναι γευστικότατη. Μπορείτε να τη συνοδέψετε με γιαούρτι. Είναι μία τροφή πολύ αγνή.
Στο βιβλίο Foods for Health and Healing αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη τροφή είναι γνωστή σαν ένα φυσικό φάρμακο για την αρθρίτιδα (όταν ακολουθείται σαν μονοδίαιτα). Επίσης, αναζωογονεί τα αντρικά γεννητικά όργανα. Για το λόγο αυτό ένας άνδρας θα πρέπει να τρώει μία φορά την εβδομάδα δύο paranthas και τίποτε άλλο.
Μετάφραση: Basantpal K.
Επιμέλεια κειμένου Seva Simran K.