Κάν’το όπως ο Ινδός και φάε τις φακές αλλιώς...
Εάν έχεις βρεθεί σε ινδικό εστιατόριο σίγουρα έχεις εντυπωσιαστεί από τις μυρωδιές, τα χρώματα και την πεντανόστιμη γεύση των οσπρίων. Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της ινδικής κουζίνας είναι ότι τα όσπρια συνοδεύονται τις περισσότερες φορές με ρύζι μπασμάτι. Ένας συνδιασμός ο οποίος πέρα από γευστικός, τυχαίνει να είναι και πλήρης στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά. Ύστερα από δοκιμή και πειραματισμό έφτιαξα τη δική μου συνταγή με τις αγαπημένες μου φακές.
Υλικά για 3-4 μερίδες
350 γραμ φακές ψιλές
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα τριμμένη
2 κ.γ κόλιανδρο σε σπόρους
2 κ.γ σινάπι σε σπόρους
1 κ.γ κάρυ
1 κ.γ κύμινο
1 κ.γ κουρκουμά
1 κ.γ μαύρο πιπέρι
½ κ.γ πιπέρι καγιέν (για τους πιο τολμηρούς)
Θαλασσινό αλάτι ακατέργαστο
Φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
Τρόπος παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά για να δώσουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τις φακές, τη ντομάτα και ζεστό νερό μέχρι να καλύψει όλα τα υλικά μας και αφήνουμε να βράσει. Αν χρειαστεί προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό.
Σερβίρισμα
Σε ένα βαθύ πιάτο τοποθετούμε πρώτα το ρύζι μπασμάτι (ή άλλο ρύζι) και από πάνω ρίχνουμε τις ζεστές φακές. Πασπαλίζουμε με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό και το πιάτο μας είναι έτοιμο.
Εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματος
Αν θέλουμε να κάνουμε το πιάτο μας πιο ελαφρύ, παραλείπουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε το λάδι στο τέλος. Επίσης μπορούμε να πετάξουμε το πρώτο νερό βρασμού ή/και να έχουμε μουλιάσει τις φακές για 24 ώρες πρίν με συχνές αλλαγές νερού για καλύτερη πέψη.
Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει επίσης με κόκκινες φακές ή κίτρινη φάβα.
καλή σας όρεξη !!!
τη
Κάτια Ajeetdev Γεωργιάδου