του Shiv Charan Singh
Ας διαλογιστούμε στην κατάσταση του Nirvair, που μεταφράζεται ως «χωρίς εκδικητικότητα, χωρίς διάθεση ανταπόδοσης, χωρίς εχθρότητα». Στο Mul Mantra βρίσκεται μετά το Nirbhau (χωρίς φόβο), δείχνοντάς μας έτσι ότι, πριν μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, θα πρέπει να φτάσουμε σε μια κατάσταση αφοβίας.
Το Nirvair, χωρίς εχθρό, υπονοεί ότι είμαστε ξεκάθαροι με το παρελθόν μας, ότι δεν σέρνουμε κάποια ημιτελή ιστορία στο παρόν. Ούτε δεκανίκια, ούτε δικαιολογίες, ούτε κατηγορίες, ούτε ντροπές, ούτε ενοχή. Το να μην έχεις εχθρό σημαίνει, να μην είσαι ενάντια σε εκείνον που είναι ενάντια σε σένα.
Εχθρός είναι κάποιος που μπορεί να μας απειλήσει. Αν όμως καλλιεργήσουμε πρώτα το Nirbhau, τότε εξαλείφεται ο φόβος να πάθουμε κακό. Με τη βοήθεια της χάρης και της αναπνοής στην κατάσταση του Nirbhau, μπορούμε να απελευθερωθούμε από προκαταλήψεις που άλλοτε μας προστάτευαν, από επικριτικές ταμπέλες και άρα να είμαστε όχι μόνο συγχωρητικοί, αλλά και “προ-συγχωρητικοί” ^ αυτό είναι το Nirvair: να είμαστε έτοιμοι να παραβλέψουμε κάθε φανερό παραστράτημα ή σφάλμα των άλλων, πριν καν εντοπιστεί^ να είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε τα αρχεία/τους φακέλους/τις αναφορές που το υποσυνείδητό μας θέλει να διατηρεί για τους άλλους^ να είμαστε έτοιμοι να “ξε-δούμε” και να στρέψουμε το βλέμμα μας πέρα.
Κι έτσι δεν συγκεντρώνουμε συναισθήματα πικρίας, που καθώς μεγαλώνουμε, τυλίγονται σφιχτά γύρω από τις καρδιές μας. Η εκδικητικότητα/εχθρότητα δεν είναι παρά μια πλάνη του νου, μέσα από την οποία χάνουμε τον πραγματικό σκοπό και τον αληθινό πλούτο της ζωής.
Μόνο κάποιος που είναι Nirvair, μπορεί να συγχωρήσει με την αληθινή και αιώνια έννοια, που κάθε συνείδηση προσδοκά. Με όλες τις αδικίες που υπάρχουν στη ζωή, είναι εύκολο να παρασυρθούμε και να δικαιολογήσουμε την εκδικητικότητα.. Δύσκολα διαχωρίζουμε την δικαιοσύνη και την εκδίκηση. Πολλοί μύθοι και θρύλοι και πολλές δημοφιλείς ταινίες βασίζονται σε ιστορίες εκδίκησης. Ο ήρωας παίρνει την εκδίκησή του, είναι όμως αυτό απόδοση δικαιοσύνης;
Όταν αναζητούμε τον εχθρό, σημαίνει ότι κοιτάζουμε διαρκώς μέσα από τα μάτια της καχυποψίας, διαρκώς ψάχνουμε κάποιον να κατηγορήσουμε, να ντροπιάσουμε, να τιμωρήσουμε (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας). Ταΐζουμε τη φωτιά (απληστία) του νου, που πάντα καίει και πάντα ζητά. Παραμένοντας στην επιφάνεια της ζωής, ο νους δεν έχει ακόμα ανακαλύψει την αστείρευτη πηγή για το αιώνιο νέκταρ. Κι έτσι, αναζητά διαρκώς εκδίκηση, ως αποζημίωση για τα υποθετικά δεινά στα οποία υποκρίνεται ότι έχει πέσει θύμα.
Ο νόμος του κάρμα –η δράση και η αντίδρασή της, η αιτία και το αποτέλεσμα, η σπορά κι ο θερισμός– προσφέρει μια δυνατότητα εξισορρόπησης των πραγμάτων. Θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε φυσική δικαιοσύνη. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με την εκδίκηση. Οι συνέπειες που βιώνουμε ως αποτέλεσμα των πράξεων, των λόγων ή των σκέψεών μας, δεν έχουν καμία σχέση με κάποιον τιμωρητικό ή οργισμένο Θεό. Αντίθετα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και έναν φυσικό νόμο που εξυπηρετεί τη δική μας μάθηση.
Μόνο όταν απελευθερωθούμε από τις προσκολλήσεις μας, ή τις αποφυγές μας ή από τις όποιες αντιδράσεις μας στον πόνο και τη χαρά^ όταν αρχίσουμε να βιώνουμε αυτά τα δύο ως ισότιμα, ώστε ούτε να σπεύδουμε στο ένα σαν να ήταν φίλος, ούτε να αποφεύγουμε το άλλο σαν να ήταν εχθρός – τότε μπορούμε να εισέλθουμε στην κατάσταση του Nirvair.
Χωρίς εχθρότητα, τα μάτια μας είναι διαυγή και καθαρά. Βλέπουμε τον κόσμο, όπως ο Θεός. Φροντίζουμε, προστατεύουμε και τιμούμε τη Δημιουργία. Βλέπουμε τον Θεό μέσα σε όλα. Και όλη την Πλάση ως το Σώμα του Θεού.
Όταν είμαστε στην κατάσταση του Nirvair, σημαίνει ότι δεν μας επηρεάζουν ούτε οι συκοφαντίες, ούτε οι έπαινοι^ ότι βλέπουμε το Θείο παιχνίδισμα του φωτός και υπό το φως αυτό, όλα τα πλάσματα μας φαίνονται ίσα. Αυτό αποζητά πραγματικά κάθε ψυχή – να την δουν και να την αποδεχθούν αληθινά, πέρα από τους περιορισμούς και τα λάθη. Να επικυρωθουμε στην ουσία μας, ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε πιο ειλικρινά αυτό που πραγματικά είμαστε.
Ίσως να ζητάμε συγχώρεση, σαν να έρχεται από έναν φαινομενικά εξωτερικό Θεό. Αλλά είναι και μια ποιότητα εντός μας. Και αφυπνίζεται όταν ενεργοποιούμε την Θεϊκή ποιότητα του Nirvair. Καθώς καθαρίζει η οπτική μας και βλέπουμε τον κόσμο όπως ο Θεός, τότε τα μάτια μας γίνονται τα μάτια του Θεού. Γι’ αυτό λέγεται, ότι το βλέμμα ενός σπουδαίου πνευματικού όντος, μπορεί να καθαρίσει το κάρμα μας. Τα μάτια ενός τέτοιου όντος θα είναι γεμάτα από την καλοσύνη της συγχώρεσης.
Στη ζωή μας, κάθε βήμα που κάνουμε για να καθαρίσουμε τη ματιά μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους άλλους, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δόνησης της εχθρότητας και του πολέμου στον πλανήτη.
Είθε τα μάτια μας να ατενίζουν την πλάση με καλοσύνη.
Είθε ένα εσωτερικό χαμόγελο να μας απελευθερώνει από το βάρος του παρελθόντος.
Είθε όσοι είναι γύρω μας να νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένοι,
Μέσα από την κατανόηση που λάμπει στο βλέμμα μας.
Είθε να σταματήσουμε να γεννάμε ή να ταΐζουμε τις φλόγες της εχθρότητας.
Είθε οι ψυχές μας να βρουν το φως της Αλήθειας που πραγματικά αναζητούμε.
Ώστε η ζεστασιά της φροντίδας να μπορέσει να απλωθεί στο περιβάλλον μας.
Αποσπάσματα από το Sikhs And Seekers July Numerology-Guru Har Rai
Μετάφραση: Jasmukand K.
Πηγή:
https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/health-and-healing/nirvair-no-animosity