Ο πολιτισμός μας έχει δημιουργήσει τόσο πολλούς τρόπους που μας αναγκάζουν να εμπλακούμε με την εξωτερική πραγματικότητα: τηλεοπτικά θεάματα, ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, ατελείωτες ώρες στο Ιnternet μάς οδηγούν στο να απομακρυνθούμε, να αποκοπούμε από τη δική μας πραγματικότητα. Παρ’ όλο που διαθέτουμε αμέτρητους τρόπους να γεμίσουμε τις ώρες μας, συχνά βιώνουμε μια βαθιά αίσθηση ανίας στη ζωή.
Ο Γιόγκι Μπάτζαν έλεγε: «Το να είναι ο νους σου φτωχός και η ζωή σου μέσα στα πλούτη είναι τρομερό. Είναι τόσο βαρετό που δεν μπορείς να το πιστέψεις».
Η Κουνταλίνι Γιόγκα και ο διαλογισμός είναι ένας φανταστικός τρόπος για να αναπτύξουμε έναν «πλούσιο νου», αλλά η πλήξη που βιώνουμε στη ζωή μπορεί να αναδυθεί κατά τη διάρκειά του και να μας βασανίσει.
Ο καθένας βιώνει ανία
Η ανία είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό υποπροϊόν της διαλογιστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τον Γιόγκι Μπάτζαν, «η ανία εμφανίζεται όσο συνεχίζουμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αναστάτωση και τις ανατροπές που προκαλούνται καθώς αναλαμβάνουμε τον έλεγχο της νοητικής ροής και της συγκέντρωσής μας. Είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα».
Το να βαρεθείτε καθώς διαλογίζεστε ή κάνετε γιόγκα δεν σας κάνει έναν «κακό γιόγκι» ή έναν «κακό διαλογιζόμενο». Είστε μια φυσιολογική ανθρώπινη ύπαρξη. Ετσι το πρώτο βήμα για να μάθετε να καταπολεμάτε την αίσθηση της ανίας είναι να σταματήσετε να ασκείτε… κριτική στην εμπειρία σας. Δεν είναι καλό, κακό, σωστό ή λάθος το να αισθάνεται κάποιος βαρεμάρα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.
Τι προκαλεί την ανία;
Είναι φυσιολογικό να θέτουμε στόχους στη ζωή μας και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Ο καθορισμός τους όμως δίνει την απαραίτητη ώθηση στη ζωή μας, είτε ο στόχος είναι η ολοκλήρωση ενός 40ήμερου διαλογισμού είτε η συμμετοχή σε ένα μαραθώνιο. Αλλά ο Γιόγκι Μπάτζαν έχει κάτι πολύ ενδιαφέρον να πει σχετικά με τη διαδικασία καθορισμού και επίτευξης των στόχων: «Η επίτευξη και η ανία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό που συμβαίνει συχνά όταν πετυχαίνουμε έναν στόχο είναι να ανακαλύπτουμε ότι βιώνουμε ανία. Η ενέργεια που μας ωθούσε προς την επίτευξή του δεν κινείται πλέον και εμείς πλημμυρίζουμε από πλήξη. Όταν πετυχαίνετε κάτι, τελειώνει. Πέρα από την επίτευξη του στόχου δεν υπάρχει τίποτα… Και στο τίποτα δεν υπάρχει κίνηση. Αυτό σημαίνει ανία».
Συνδεθείτε με το Άπειρό σας για να καταπολεμήσετε την ανία
Η Κουνταλίνι Γιόγκα και ο διαλογισμός μάς εκπαιδεύουν για να συνδεθούμε με το δικό μας Άπειρο αντί να περιοριζόμαστε σε μικρούς, εφικτούς στόχους ή να αναζητάμε την ολοκλήρωση έξω από τον εαυτό μας: μαθαίνοντας να βιώνουμε την παρούσα στιγμή και εκπαιδεύοντας τον εαυτό μας να μην αντιδρά στις νοητικές διακυμάνσεις του νου, αρχίζουμε να υπάρχουμε σε ένα χώρο με απεριόριστες δυνατότητες.
«Δεν υπάρχει ανία στο μη πεπερασμένο.
Δεν υπάρχει ανία στην εμπειρία του Απείρου.
Η ανία θα σας κυριεύσει όταν τα πράγματα είναι πολύ καθορισμένα,
όταν η εστίασή σας είναι πολύ περιορισμένη.
Αυτή είναι η αρχή για να αποφευχθούν η ανία, η ήττα, η φτώχεια και η καταστροφή».
Yogi Bhajan
Συνεχίστε με θάρρος
Το να αντιμετωπίζουμε το αίσθημα της πλήξης μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα. Ίσως αισθανθούμε «κακοί γιόγκις» βλέποντας φίλους και οικογένεια να δείχνουν ότι απολαμβάνουν τον διαλογισμό τους ενώ εμείς αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε τον δικό μας. Μπορεί να αναρωτηθούμε ποιο είναι το νόημα της πρακτικής μας καθώς ο νους μας μετράει επίμονα κάθε δευτερόλεπτο του διαλογισμού ως το τελευταίο. Αν μπορέσουμε να μετατρέψουμε την πλήξη σε κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε, η προσπάθειά μας θα αποκτήσει καινούργιο νόημα και ο νους θα γίνει σύντροφός μας. Θα είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση και επαφή με την απεριόριστη ικανότητά μας να συμμετέχουμε στην παρούσα στιγμή.
Αν αντιμετωπίζουμε το αίσθημα πλήξης στη διάρκεια του διαλογισμού και της πρακτικής, ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να γίνει περίεργος, να κοιτάξει μέσα του και να δει ποιες πληροφορίες για την προοπτική ή την αίσθηση του σκοπού μας μπορεί να αντλήσουμε.
Ας μεταμορφώσουμε την ανία σε δάσκαλο, αρκεί να είμαστε αρκετά θαρραλέοι να την αντιμετωπίσουμε αντί να το βάλουμε στα πόδια.
Υπάρχει ένας διαλογισμός με τον τίτλο «Αντίκρισε τον ορίζοντά σου» που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανίας. Τα τρία μέρη του θα ενοποιήσουν τα ημισφαίρια του εγκεφάλου, θα επαναφέρουν ισορροπία στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και μέσα από τη χαλάρωση ο εαυτός μας θα νιώσει εμπιστοσύνη και θα αφεθεί στην επίγνωσή μας. Μέσα από την άσκηση «θα συμμετέχουμε απόλυτα και η ανία θα πετάξει μακριά».
Μετάφραση: Basantpal K.
Επιμέλεια: Har Sevac S.
Πηγή:
http://www.spiritvoyage.com/blog/index.php/how-to-combat-boredom-in-meditation/