Εξαιρετικά πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς με βαθιά συμπόνια και κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, ο Yogi Bhajan σύστησε ιδρύματα, δημιούργησε θεαματικές εκδηλώσεις και παρήγαγε έναν μεγάλο αριθμό διδασκαλιών.
Όταν έφτασε στη Δύση το 1968 και δίδαξε για πρώτη φορά δημόσια την κουνταλίνι γιόγκα, διευκρίνισε ότι ήρθε «για να δημιουργήσει δασκάλους και όχι για να αποκτήσει μαθητές».
Βαθιά αφοσιωμένος Σιχ, έγινε κίνητρο και έμπνευση για χιλιάδες ανθρώπους να αγκαλιάσουν τον τρόπο ζωής των Σιχ. Μέσα από τις προσωπικές του προσπάθειες, το 1971 το Σιχ Ντάρμα νομιμοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε επίσημα ως θρησκεία των ΗΠΑ.
Το 1971, σε αναγνώριση του εξαιρετικού αντίκτυπου που είχε η διάδοση του παγκόσμιου μηνύματος της θρησκείας των Σιχ, ο πρόεδρος της SGPC (το σώμα που κυβερνά τους ναούς των Σιχ στην Ινδία) του ανέθεσε την ευθύνη για τη δημιουργία ενός Υπουργείου Σιχ στη Δύση.
Γιός γιατρού, γεννήθηκε με το όνομα Harbhajan Singh Puri, στις 26 Αυγούστου του 1929, στο τμήμα της Ινδίας που το 1948 προσαρτήθηκε στο Πακιστάν.
Οκτώ, μόλις, ετών άρχισε την γιόγκικη εκπαίδευσή του με έναν φωτισμένο δάσκαλο, τον Sant Hazara Singh, ο οποίος τον ανακήρυξε Μάστερ της κουνταλίνι γιόγκα όταν έγινε δεκαεξήμιση χρονών.
To 1947 σε ηλικία 18 ετών, όταν ξέσπασε η κρίση της διχοτόμησης, οδήγησε τους 7000 ανθρώπους του χωριού του από εκεί που σήμερα είναι η Λαχώρη του Πακιστάν, μέχρι το Νέο Δελχί. Διένυσε 325 χιλιόμετρα με τα πόδια, έχοντας μαζί του μόνο τα ρούχα που φορούσε. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Πουντζάμπ, όπου διέπρεψε στην δημόσια συζήτηση και υπήρξε ένας δημοφιλής αθλητής παίζοντας χόκεϊ και ποδόσφαιρο.
Όταν πήρε το πτυχίο του στα Οικονομικά, άρχισε να εργάζεται για την ινδική κυβέρνηση στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων της Ινδίας. Λίγο αργότερα μετακόμισε στην Υπηρεσία Τελωνείων και έγινε επικεφαλής του Τμήματος Τελωνείων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Palam, γνωστό σήμερα ως αεροδρόμιο Indira Gandhi, στο Νέο Δελχί.
Παντρεύτηκε την Inderjit Kaur το 1952. Απέκτησαν δύο γιους, τον Ranbir Singh και τον Kulbir Singh, και μια κόρη, την Kamaljit Kaur.
Τον Σεπτέμβριο του 1968 πήγε από την Ινδία στον Καναδά για να διδάξει γιόγκα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με συστατική επιστολή του Sir James George, του Καναδού Ύπατου Αρμοστή στο Νέο Δελχί και μαθητή του. Μετά από δύο μήνες παραμονής στον Καναδά, πέταξε στο Λος Άντζελες για ένα Σαββατοκύριακο.
Φτάνοντας εκεί, σχεδόν άγνωστος, ο Yogi Bhajan συνάντησε μερικούς νεαρούς χίπις, τους πνευματικούς αναζητητές εκείνης της εποχής και αμέσως αναγνώρισε ότι την εμπειρία της ανώτερης συνειδητότητας που προσπαθούσαν να βρουν μέσω των ναρκωτικών, θα μπορούσαν να την κατακτήσουν μέσα από την άσκηση της Κουνταλίνι Γιόγκα, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαθιστούσαν και το νευρικό τους σύστημα.
Σπάζοντας τη μακραίωνη παράδοση της μυστικότητας που περιέβαλε την επιστήμη της Κουνταλίνι Γιόγκα, άρχισε να διδάσκει το κοινό. Με οδηγό την επιστήμη της γιόγκα, τον διαλογισμό, τη γιόγκικη φιλοσοφία και την αγάπη μέσα από την αποδοχή έδωσε, στη γενιά που ονομάστηκε κίνημα «Baby Boomers»*, μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για την επικρατούσα κουλτούρα των ναρκωτικών. Την ονόμασε «3ΗΟ» (Healthy,Happy, Holy-υγιής, ευτυχισμένος, ιερός τρόπος ζωής).
Ξεκινώντας ταπεινά, δίδαξε αρχικά στο πολιτιστικό κέντρο East West και στη συνέχεια στο κατάστημα επίπλων ενός μαθητή του, στο Δυτικό Χόλιγουντ. "Ο Γιόγκι" ήταν σαν μαγνήτης. Οι μαθητές συνέρρεαν στις τάξεις του. Σύντομα δίδασκε σε κολέγια και πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Claremont και UCLA και δεχόταν συνεχώς προσκλήσεις για να διδάξει σε άλλες πόλεις.
Τον Ιούλιο του 1969 ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια η μη κερδοσκοπική οργάνωση 3ΗΟ. Υπό την καθοδήγηση του, και με τον ίδιο στο ρόλο του διευθυντή της Πνευματικής Εκπαίδευσης, η 3ΗΟ πολλαπλασιάστηκε σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 300 κέντρα, σε 35 χώρες. Το 1994 η 3ΗΟ έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών ως ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση).
Εμπνευσμένοι και παρακινούμενοι από τα λόγια του και με πίστη στην πρακτική της άσκησης, οι μαθητές του δημιούργησαν μουσική, τέχνη και ποίηση που αντανακλούσε την παγκόσμια σοφία που ο ίδιος μοιράστηκε μαζί τους. Πάνω από 200 βιβλία έχουν γραφτεί βασισμένα στις διδασκαλίες του, καθώς και μια πληθώρα από CD, βίντεο, έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Ο ίδιος έγραψε πάνω από 30 βιβλία, μεταξύ των οποίων «Οι διδασκαλίες του Yogi Bhajan», «Furmaan Khalsa», «Masters Touch» (Το άγγιγμα του Δασκάλου), «The Mind and its 81 facets» (Ο νους και οι 81 όψεις του).
Το 1971 έγινε Μέγας Ταντρικός Δάσκαλος (ο μοναδικός -τότε- εν ζωή Δάσκαλος της Λευκής Τάντρα) και διηύθυνε εργαστήρια σε διάφορες πόλεις, σε όλο τον κόσμο. Το 1987 αυτά τα εργαστήρια βιντεοσκοπήθηκαν και τα ονόμασε «μαθήματα αναζωογόνησης» (Renew to be New). Έτσι, συνέχισαν να διαδίδονται σε όλο τον κόσμο.
Το 1973, ο Yogi Bhajan ίδρυσε το 3ΗΟ SuperHealth, ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, χωρίς φάρμακα, συνδυάζοντας την πανάρχαια σοφία της Ανατολής με τη σύγχρονη τεχνολογία της Δύσης. Το 3HO SuperHealth έγινε αποδεκτό από την Κοινή Επιτροπή Διαπίστευσης των Οργανώσεων Υγείας και έλαβε τον υψηλότερο έπαινό της. Το 1973 διακρίθηκε ανάμεσα στο 10% των καλύτερων από όλα τα θεραπευτικά προγράμματα των ΗΠΑ.
Χάρη στη δική του αφοσίωση, η Διεθνής Ένωση Δασκάλων της Κουνταλίνι Γιόγκα και το Ινστιτούτο Ερευνών της Κουνταλίνι (KRI), ασχολούνται πλέον με την κατάρτιση δασκάλων σε όλο τον κόσμο.
Ένθερμος υποστηρικτής της παγκόσμιας ειρήνης και της θρησκευτικής ενότητας, ο Siri Singh Sahib συναντήθηκε με ηγέτες όλων των θρησκειών για να προωθήσουν τον διάλογο. Μεταξύ αυτών ήταν ο Πάπας Παύλος VI, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ', ο Δαλάι Λάμα και δύο Αρχιεπίσκοποι του Καντέρμπουρυ. Το 1995 έλαβε το βραβείο του Θάρρους της Συνείδησης (Courage Conscience Award) από το αββαείο του Sherborn στη Μασαχουσέτη.
Τον Ιούνιο του 1985 ίδρυσε την πρώτη Διεθνή Ημέρα Προσευχής για την Ειρήνη, στο Νιού Μέξικο. Κάθε χρόνο, αυτή η ημέρα γιορτής της μουσικής και της προσευχής όλων των θρησκειών προσελκύει χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της θρησκείας και της πολιτικής.
Υπήρξε ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας και ενθάρρυνε τους μαθητές του να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Μία από τις πρώτες, ήταν η εταιρεία που έφερε τη διάσημη συνταγή του YogiTea και έβαλε το τσάι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Σήμερα είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες τσαγιού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Έγινε, επίσης, ένας έμπιστος σύμβουλος διαχείρισης για 14 εταιρείες σε όλο τον κόσμο που εκπροσωπούν διάφορες δραστηριότητες. Από παραγωγή υγιεινών τροφών και συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι υπηρεσίες ασφαλείας.
Ο Yogi Bhajan έλαβε το διδακτορικό του με τη διατριβή με τίτλο «Επικοινωνία: Απελευθέρωση ή Καταδίκη".
Το Σύνθημά του:
«Αν δεν μπορείτε να δείτε τον Θεό στα πάντα, δεν μπορείτε να δείτε τον Θεό καθόλου".
Το Πιστεύω του:
«Δεν είναι η ζωή που μετράει, είναι το θάρρος με το οποίο την αντιμετωπίζετε».
Η Πρόκληση προς τους μαθητές:
"Μην αγαπάτε εμένα, αγαπήστε τις διδασκαλίες. Γίνετε δέκα φορές καλύτεροι από μένα».
Ο Yogi Bhajan άφησε το φυσικό του σώμα στις 21:05 της 6ης Οκτωβρίου 2004. Ο θάνατος τον βρήκε στο σπίτι του στην Εσπανιόλα του Νιού Μέξικο, με την οικογένεια και τους φίλους γύρω του. Η αιτία του θανάτου ήταν επιπλοκές που οφείλονταν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Ήταν 75 ετών. Η μνήμη του παρέμεινε ζωντανή από τη σύζυγό του, τα παιδιά, τα πέντε εγγόνια του και ολόκληρη την οικογένεια της 3HOκαι του Σιχ Ντάρμα.
* “Baby – boomers” η γενιά της αμφισβήτησης
Ξεκινάει από την εποχή του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, όπου ο φασισμός ηττήθηκε οριστικά. Όλοι όσοι συμμετείχαν στον πόλεμο αυτό, νικητές και νικημένοι, άρχισαν να ανοικοδομούν τη ζωή τους σε όλα τα επίπεδα, απαλλαγμένοι από το φάντασμα του πολέμου.
Η έκρηξη των γεννήσεων ήταν την εποχή εκείνη τόσο εντυπωσιακή, ώστε η παγκόσμια κοινότητα τη χαρακτηρίζει “boom”. Έτσι, η γενιά του 1946 ως και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 καταχωρείται ως η γενιά των “baby boomers”.
Η γενιά των “baby boomers” διαδέχτηκε τη «σιωπηλή γενιά» , τη γενιά του 1920. Μια γενιά πλούσια σε ηθικές αξίες αλλά και συντηρητισμό, γενιά έντονης οικονομικής ανασφάλειας που πήγαζε από την οικονομική κρίση του 1929, αλλά και τον πόλεμο που ακολούθησε. Η «σιωπηλή γενιά» είχε καταφέρει επιτυχώς να χτίσει οικογενειακές αξίες και κοινωνικό ήθος, αλλά επηρεασμένη από τα βιώματα της, βάδιζε πάντα σε καθεστώς αβεβαιότητας και συγκρατημένης αισιοδοξίας, με ότι σήμαινε αυτό για τη διαχείριση της προσωπικής τους ζωής και των παιδιών τους αντίστοιχα.
Τα πρώτα ερεθίσματα των “baby boomers”, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ήταν εντυπωσιακά και γρήγορα για την εποχή. Δημιουργήθηκαν τα πρώτα απορρυπαντικά, τα πρώτα ραδιόφωνα, ραδιοπικάπ, πιο σύγχρονα αυτοκίνητα. Στην Ελλάδα χρόνο με το χρόνο κατέφθαναν ταχύτατα νέες συνήθειες και προϊόντα από το εξωτερικό. Τη δεκαετία του 70 η τεχνολογία άρχισε την αλματώδη πορεία της προκαλώντας τη βιομηχανική επανάσταση...
https://stavrianea.wordpress.com/2014/08/16/baby-boomers
Μετάφραση: Seva Simran K.
Πηγή:
https://www.3ho.org/yogi-bhajan/about-yogi-bhajan/yogi-bhajans-biography
Ο Hargobind θυμάται ...
Η συμπόνια και η παρουσία σου δεν θα λειτουργήσουν και δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος. Να το θυμάσαι μια για πάντα, η ευτυχία είναι δικαίωμά σου από τη στιγμή που γεννήθηκες και είναι πάντα σωστό να είσαι ευτυχισμένος. Να είσαι λοιπόν ευτυχισμένος, να είσαι υγιής, να είσαι ιερός.