Τα αβοκάντο έχουν γίνει το νέο αγαπημένο φρούτο αυτής της εποχής.
Με όποιον τρόπο και αν τα φάμε - είτε ωμά σε φέτες με αλάτι και πιπέρι, είτε γκουακαμόλε – το όφελος για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλο.
Αν και τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, είναι θρεπτικότατη τροφή, σημαντική πηγή καλίου, ωμέγα -3 λιπαρών οξέων και λουτεΐνης. Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες διαλυτών και αδιάλυτων ινών.
Αν ψάχνετε λόγους ώστε να τρώτε ένα αβοκάντο την ημέρα, σας παραθέτουμε μερικούς:
Συμβάλλουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Το αβοκάντο έχει πλούσια περιεκτικότητα σε λίπη, και αυτό συμβάλλει στην ευκολότερη απορρόφηση λιποδιαλυτών, όπως οι βιταμίνες Α, Κ, D, και Ε, πράγμα που σημαίνει ότι η προσθήκη αυτού του κρεμώδους φρούτου σε οποιοδήποτε γεύμα λαχανικών θα σας βοηθήσει να αφομοιώσετε όλες τις βιταμίνες που προσφέρουν οι τροφές που θα καταναλώσετε. Χωρίς λιπαρά στη διατροφή σας, το σώμα δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες των τροφών.
Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
Τα αβοκάντο περιέχουν φυτοστερόλες, καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και πολυυδροξυλιωμένες λιπαρές αλκοόλες, συστατικά που καθιστούν το φρούτο ένα καλό αντιφλεγμονώδες.
Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αισθήματος του πόνου σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, μέσω του ASU (ασαπωνοποιητές σόγιας του αβοκάντο) που αυξάνει τη σύνθεση του κολλαγόνου.
Έχει αποδειχθεί ότι ένα φυσικό εκχύλισμα λαχανικού σε συνδυασμό με σόγια και έλαιο αβοκάντο καθυστερεί την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.
Μειώνει τη χοληστερίνη
Το σούπερ φρούτο είναι γεμάτο με καλά για τον οργανισμό λίπη, ιδιαιτέρως μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αβοκάντο είναι πλούσια σε βήτα-σιτοστερόλη, η οποία είναι μια ένωση που μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Αν ανησυχείτε για τα επίπεδα χοληστερίνης σας, τα αβοκάντο είναι μια πολύ καλή λύση αφού μειώνουν την "κακή" LDL και υξάνουν την "καλή" HDL .
Σε μελέτη (1996) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Medical Research, αναφέρεται ότι ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη οι οποίοι πρόσθεσαν αβοκάντο στη διατροφή τους για μία εβδομάδα είχαν 22% μείωση της κακής και των τριγλυκεριδίων και αύξηση 11% της καλής.
Φαίνεται δε, να είναι πιο αποτελεσματικό σε άτομα με ήπια προβλήματα γιατί βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης τους.
Ενδυνάμωση της υγείας των ματιών
30γρ αβοκάντο περιέχουν 81 μικρογραμμάρια λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυτοθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών.
Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι καροτενοειδή, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά για τα μάτια, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων στην όραση.
Η προσθήκη αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή σας μπορεί να προστατεύσει τους ιστούς των ματιών από τον ήλιο, από το σχηματισμό καταρράκτη και από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η περιεκτικότητα σε λίπος του αβοκάντο, είναι που βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα καροτενοειδή.
Ενδυνάμωση της υγείας της καρδιάς
Τα μονό και πολυακόρεστα λίπη στο αβοκάντο όχι μόνο βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, αλλά συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Η υψηλή περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στη Νutrition Journal, βρήκε τα αβοκάντο να σχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου (μια ομάδα συμπτωμάτων που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, της στεφανιαίας νόσου και του διαβήτη).
Γενικά, η κατανάλωση του αβοκάντο σχετίζεται με την βελτιωμένη ποιότητα διατροφής, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και την καλή υγεία της καρδιάς.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους!
Η ομαλή και κρεμώδης υφή του, περιέχει 6 - 7γρ φυτικών ινών (1/2 μεσαίου μεγέθους αβοκάντο).
Το πλούσιο περιεχόμενο σε ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι γρηγορότερα και για μεγαλύτερο διάστημα.
Επιπλέον, το 75% του λίπους του είναι ακόρεστο και αυτό το καθιστά σπουδαίο υποκατάστατο τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά καθώς και σε ελαϊκό οξύ.
Έτσι λοιπόν να βοηθά στην ενεργοποίηση του κέντρου κορεσμού του εγκεφάλου και αισθάνεστε χορτάτοι.
Μειώνει τις πιθανότητες συγκεκριμένων τύπων καρκίνου
Τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και τα αντιφλεγμονώδη που εμπεριέχονται στο αβοκάντο το καθιστούν ικανό να καταπολεμήσει κάποια είδη καρκίνου.
Η κατανάλωση αβοκάντο επίσης, μπορεί να είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Οι συνεδρίες αυτές συχνά “στραγγίζουν” το σώμα από γλουταθειόνη, που είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική πηγή.
Τα αβοκάντο αποτελούν πλούσιες πηγές τόσο βιταμίνης Ε, όσο και γλουταθειόνης. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλουτιστεί ό οργανισμός και να κάνει τα υγιή κύτταρα λιγότερο ευάλωτα στην βλαβερή χημειοθεραπεία.
Τα ευεργετικά για τον οργανισμό στοιχεία του φρούτου αυτού, θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς και να ζήσετε περισσότερο.
. . . . . . . . . . . . . .
Μικρά μυστικά
● Προσθέστε μερικές φέτες αβοκάντο στις σαλάτες σας. Το αβοκάντο, χάρη στα λιπαρά που περιέχει, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών που περιέχονται τόσο στο ίδιο όσο και σε άλλα λαχανικά (όπως το καρότο και το σπανάκι).
● Να θυμάστε ότι μισό αβοκάντο στη σαλάτα σας ισοδυναμεί με μιάμιση κουταλιά ελαιόλαδο, όσον αφορά τις θερμίδες.
● Βάλτε λεμόνι στην κομμένη επιφάνεια του αβοκάντο, ώστε να μη μαυρίσει εξαιτίας της έκθεσής του στον αέρα.
● Μπορείτε, επίσης, να το φυλάξετε στο ψυγείο, αφού πρώτα το τυλίξετε με μια πλαστική μεμβράνη, ώστε να μην αλλοιωθούν τα συστατικά του.
Μετάφραση: Σοφία Navjiwan
Πηγή:
http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/7260/sto-ikroskopio-to-abokanto/
Πηγή:
http://www.medicaldaily.com/fit-food-fruit-7-benefits-avocado-long-healthy-life-332918