Γνωρίζουμε ήδη ότι ο διαλογισμός είναι εξαιρετικός για τη νοητική και φυσική μας υγεία αλλά ολοένα και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν πόσο πολύτιμη εργαλείο θα μπορούσε να είναι η ένταξή του στην καθημερινότητά μας.
Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, ερευνητές του Wake Forest Baptist Medical Center εξέτασαν την αποτελεσματικότητα ενός διαλογισμού και ενός προγράμματος γιόγκα, συνειδητής μείωσης του στρες, γνωστού ως MBSR, στη θεραπεία ήπιων γνωσιακών δυσλειτουργιών (ή προβλημάτων μνήμης) και ημικρανιών. Ανακάλυψαν ότι πραγματικά ο διαλογισμός σαν μορφή θεραπείας επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο και βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Κατά την έρευνα, οι συμμετέχοντες - ηλικίας 55 έως 90 χρονών - που εξετάστηκα,ν είχαν ήπιας μορφής γνωσιακά προβλήματα. Κάποιοι από αυτούς ασκήθηκαν με το πρόγραμμα MBSR για 8 εβδομάδες και όταν ολοκλήρωσαν είχαν βελτιώσει τη λειτουργική συνδεσιμότητα της περιοχής εκείνης του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις αναμνήσεις. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά της ασθένειας του Αλτσχάιμερ και της Άνοιας.
Οι συμμετέχοντες που ασκήθηκαν με το ίδιο πρόγραμμα και για το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν επίσης λιγότερες ημικρανίες και αυτές που βίωναν δεν ήταν τόσο επώδυνες σε σχέση με εκείνες που αντιμετώπιζαν άτομα δεν είχαν ακολουθήσει το πρόγραμμα.
Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από τις προσωπικές τους εμπειρίες που αποκόμισαν από τη γιόγκα και το διαλογισμό. Η Δρ. Rebecca Erwin Wells, επικεφαλής της ομάδας εξήγησε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι όταν ήταν κωπηλάτης στην ομάδα του πανεπιστημίου, στάλθηκε μαζί με τους υπόλοιπους συναθλητές της από τον προπονητή να παρακολουθήσει μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού.
“Οι συμπαίκτες μου και εγώ παρατηρήσαμε ότι η γιόγκα και διαλογισμός βελτίωνε την ευλυγισία μας, την εστίασή μας ενώ παράλληλα μας έκανε να νοιώθουμε καλλίτερα όχι μόνο όταν κωπηλατούσαμε αλλά και στην καθημερινότητά μας. Αναρωτήθηκα αν η γιόγκα και ο διαλογισμός έχουν πραγματικά επιστημονικά οφέλη, αν έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στον εγκέφαλο και αν ναι, πως αυτό λειτουργεί .”
Πολλές άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τις θετικές επιπτώσεις του διαλογισμού. Σε μία από αυτές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονταν παρήγαγαν μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων και το ανοσοποιητικό σύστημα ήταν ισχυρότερο όταν τους χορηγήθηκε ο ιός της γρίπης σε σύγκριση με άλλους που δεν διαλογίζονταν.
Σε μία άλλη έρευνα παρατηρήθηκε ότι μετά από πρόγραμμα 8 εβδομάδων υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, η οποία συνήθως συνδέεται με την επεξεργασία των πληροφοριών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να δώσει ώθηση τόσο στη μνήμη όσο και στην ενσυναίσθηση μειώνοντας ταυτόχρονα το στρες.
Επίσης σύμφωνα με τα ευρευνητικά αποτελέσματα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και πιθανόν επιδρά καλλίτερα από τη τα χάπια μελατονίνης ή κάποια άλλα. Ίσως ακόμα σημαντικότερα ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του συναισθηματικού αλλά και χημικού στρες και να βοηθήσουν την επιμήκυνση των τελομερών μας που συνδέονται άρρηκτα με τη γήρανση και τη θνησιμότητα. Επίσης επηρεάζουν την πλαστικότητα του εγκεφάλου και συνεπως την ικανότητά μας να αλλάζουμε με την πάροδο του χρόνου προς το καλλίτερο.
Και η Δρ. Wells συνέχισε “Αυτός ο τύπος του διαλογισμού είναι ασφαλής και παρεμβαίνει με έναν σχετικά απλό τρόπο. Αν λοιπόν καθυστερεί την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών και απελευθερώνει από τις ημικρανίες θα μπορούσε να βελτιώσει και την ποιότητα ζωής για πολλούς ανθρώπους."
Μετάφραση: Basantpal K.
Πηγή: