8 Αγιουβερδικές Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα με τον καταιγισμό των πληροφοριών !
Για πολλούς από εμάς η υπέρ πληροφόρηση είναι ένας τρόπος ζωής. Ο ψυχολόγος David Lewis επινόησε ένα όνομα για αυτή την ασθένεια: Σύνδρομο Πληροφοριακής Κόπωσης (IFS). Τα συμπτώματα ...
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα ψυχολογικής υπερδιέγερσης, παράλυση της αναλυτικής ικανότητας, άγχος, αμφισβήτηση του εαυτού.
Το μεγαλύτερο μέρος από τις καινούργιες πληροφορίες «γεννήθηκαν¨» τα τελευταία 30 χρόνια και είναι περισσότερες από όσες δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 5.000 χιλιάδες. Το IFS οδηγεί σε ανόητες αποφάσεις και λανθασμένα συμπεράσματα.
Σε μια έρευνα που έγινε από το British firm Benchmark Research, περισσότερο από το 40% των ανθρώπων πιστεύει ότι οι επιτακτικές αποφάσεις αναβάλλονται και η ικανότητα να επιλέγουμε παρεμποδίζεται από την υπερβολική πληροφορία. Το 61% υποστηρίζει ότι οι προσωπικές σχέσεις υποφέρουν εξαιτίας του βομβαρδισμού πληροφοριών που δεχόμαστε και το 1/3 ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας σαν άμεσο αποτέλεσμα αυτού του καταιγισμού.
Το να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό είναι ουσιαστικό. Οι άνθρωποι βομβαρδίζονται με τόσες πολλές πληροφορίες που δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις σύμφωνα με την εκδότρια Claudia Lynch: “Περιμένουν περισσότερα δεδομένα," γράφει. Μπορείς να αποφύγεις τα συμπτώματα μαθαίνοντας τον εαυτό σου να έχει ένα ρυθμό, να κάνει διάλειμμα και να ξέρει πότε θα διαβάσει κάτι περιληπτικά, επιφανειακά ή πότε θα το μελετήσει.
Αγιουβερδικές Συμβουλές:
- Για να εξουδετερώσετε το στρες πιείτε το παρακάτω ρόφημα: ίση ποσότητα χαμομηλιού, βαλεριάνας και brahmi (gotu kola). Ετοιμάστε το βάζοντας 1κγ σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και πιείτε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Μπορεί να βρείτε και έτοιμα φακελάκια με ένα συνδυασμό που περιλαμβάνει επιπλέον ρίζα kava.
- Αναπνέετε αργά και βαθειά από το αριστερό ρουθούνι. Η πρακτική αυτή ηρεμεί το νου και μειώνει τα αποτελέσματα του στρες.
- Διαλογισθείτε για να πειθαρχήσετε το νου και να του επιτρέψετε να διακρίνει ποια πληροφορία να αγνοήσει και ποια να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά.
- Ο Yogi Bhajan ανέφερε επανειλημμένα ότι η καθημερινή μάλαξη με λάδια, κατά τις πρωινές ώρες, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε καλή υγεία. Αυτή η καθημερινή “abhyanga” βοηθά να ελέγχουμε το στοιχείο αέρα, ένα από tattva, που είναι υπεύθυνο για την καλλίτερη ανταπόκρισή μας στο στρες. Συχνά προτείνει αμυγδαλέλαιο που είναι καλό σχεδόν για όλους. Το καστορέλαιο βοηθάει τους ανθρώπους με υπερβολικό στοιχείο αέρα, το λάδι καρύδας εκείνους με πλεονάζον το στοιχείο φωτιά και ένα από τα αγαπημένα του Yogi Bhajan, το έλαιο από σπόρους σιναπιού για εκείνους με αυξημένο το στοιχείο γη.
- Το βότανο Ashwaganda, σύμφωνα με την Αγιουβέρδα, είναι το πιο αποτελεσματικό για την ελάττωση τους στρες. Προσθέστε 5 gr από αυτή τη σούπερ ρίζα (σε σκόνη ή σε κάψουλες) στο καθημερινό σας πρόγραμμα για μεγάλη αντοχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες. Ο Yogi Bhajan συνιστούσε να λαμβάνετε από τους άνδρες καθημερινά ως "δια βίου" αναζωογονητική θεραπεία. Μπορούν βεβαίως, να το χρησιμοποιούν και οι γυναίκες !
- Το Brahmi (gotu kola) ήταν ένα από τα βότανα που προτιμούσε ο Yogi Bhajan και τον είδα να το συστήνει αμέτρητες φορές στους ανθρώπους. Το χρησιμοποιούσε συχνά και σαν συστατικό σε διάφορες συνταγές. Για να μαγειρέψετε με brahmi, πρέπει να το μουλιάσετε όλη τη νύχτα για να ενυδατωθεί ξανά, να το πολτοποιήσετε στο μπλέντερ και μετά να το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες (πχ νταλ) ή σε κίτσαρι μαζί με άλλα νόστιμα μπαχαρικά που βοηθούν στην πέψη.
- Η ρίζα Άκορος κάλαμος (Calamus root ή vacha) είναι ένα δώρο για τους ασκούμενους στη γιόγκα γιατί συμβάλλει στον έλεγχο του νου. Χρησιμοποιείστε μία πολύ μικρή δόση (1γρ/ημέρα) για να ακονίσετε τις αισθήσεις σας και τη γνωστική σας λειτουργία. Μεγαλύτερες δόσεις κάνουν κάποιους ανθρώπους εύθικτους, γι αυτό ξεκινήστε με το μαλακό.
- Το βότανο Guduchi, που ο Yogi Bhajan το ανέφερε με το όνομα “gilo,” είναι απλά το καλλίτερο φάρμακο για να καθαρίσουν τα κανάλια του νου. Προσθέστε 2 gr (σε σκόνη ή κάψουλες) στο ημερήσιο πρόγραμμα σας για ένα καλό καθημερινό νοητικό "καθαρισμό".
Μετάφραση: Basantpal K.
Πηγή: https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/aquarian-age/8-ayurvedic-tips-handle-information-overload