Μία ομάδα ψυχιάτρων από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης πραγματοποίησαν μία έρευνα που αποδεικνύει πως ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychiatry Research, η άσκηση μέσω ενός προγράμματος διαλογισμού διάρκειας 8 εβδομάδων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη, τη συνειδητότητα, την ενσυναίσθηση και το στρες. Αυτή η άσκηση, που θεωρείται πνευματική, στην πραγματικότητα μας διαφοροποιεί σε φυσικό επίπεδο και μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας μας.
Για την έρευνα αυτή εξετάστηκαν εικόνες της εγκεφαλικής δομής που λήφθηκαν με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου 16 εθελοντών, 2 εβδομάδες πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωσή του. Το πρόγραμμα του διαλογισμού διήρκησε 8 εβδομάδες, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και θέμα του ήταν η μείωση του στρες.
Εκτός από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις που συμπεριλαμβάνανε συνειδητή διαλογιστική άσκηση, επικεντρωμένη στη συνειδητότητα χωρίς αισθητικές και συναισθηματικές προκαταλήψεις, οι συμμετέχοντες συνέχιζαν την πρακτική τους και στο σπίτι έχοντας ηχητική υποστήριξη.
Καθημερινά περνούσαν 27 λεπτά κάνοντας τις ασκήσεις αυτές. Οι απαντήσεις σε ένα ιατρικό ερωτηματολόγιο κατέγραψαν μία μεγάλη βελτίωση σε σχέση με πριν το ξεκίνημα του πειράματος. Οι αναλύσεις των εικόνων έδειξαν μία αύξηση της πυκνότητας της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο, μία περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για τη μνήμη και τη μάθηση αλλά και σε άλλες δομές συνδεδεμένες με την αυτό – συνείδηση, τη συμπόνια και την ενδοσκόπηση. Επιπλέον διαπιστώθηκε μια μείωση στη φαιά ουσία της αμυγδαλής, έναν πυρήνα που βρίσκεται στο βάθος των κροταφικών λοβών, γεγονός που συνδέθηκε με τη μείωση του στρες.
“Αν και η πρακτική του διαλογισμού συνδέεται με μία αίσθηση ηρεμίας και φυσικής χαλάρωσης, επιφέρει επίσης γνωστικά και ψυχολογικά ευεργετήματα που διατηρούνται ολόκληρη την ημέρα - εξηγεί η Sara Lazar – αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μπορούν να αποτελέσουν τη βάση αυτών των ευεργετημάτων και τα άτομα δεν αισθάνονται καλλίτερα μόνον εξαιτίας της χαλάρωσης.”
Η ερευνήτρια είχε προηγουμένως διαπιστώσει δομικές αλλαγές ανάμεσα στον εγκέφαλο ατόμων που διαλογίζονταν εδώ και καιρό και εκείνων που δεν είχαν ασκηθεί ποτέ ασκηθεί. Ιδιαιτέρα σημειώνεται ότι είχαν μεγαλύτερο πάχος στον εγκεφαλικό φλοιό στις περιοχές που συνδέονται με την προσοχή και τη συναισθηματική ολοκλήρωση.
“Είναι γοητευτικό να παρακολουθούμε την πλαστικότητα του εγκεφάλου και πως μέσω του διαλογισμού μπορούμε να παίξουμε έναν ενεργό ρόλο στην αλλαγή του του και να βελτιώσουμε την ευημερία αλλά και τη ποιότητα της ζωής μας, λέει η Britta Holzel μια από τις δημιουργούς αυτής της μελέτης. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει καινούργιους δρόμους για τη θεραπεία των ασθενών που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα στρες, όπως το μετα-τραυματικό στρες".
Μετάφραση: Basantpal K.
Πηγές:
http://ciseiweb.wordpress.com/2014/07/17/ocho-semanas-de-meditacion-bastan-para-cambiar-el-cerebro/
http://www.umassmed.edu/uploadedFiles/cfm2/Psychiatry_Resarch_Mindfulness.pdf