Το Kicheree είναι ένα είδος αναζωογονητικής πικάντικης σούπας με βασικά συστατικά: ροβίτσα, ρύζι, κρεμμύδια, πιπερόριζα (τζίντζερ) και μπαχαρικά. Παρέχει ισορροπημένη πρωτεΐνη εύκολη στην πέψη, που εμπεριέχει όλα τα βασικά αμινοξέα και είναι ιδανική για την ενίχυση της αντοχής κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ασθένεια. Είναι εύκολη συνταγή στην εκτέλεση της και συντηρείται στο ψυγείο για περίπου 4 ημέρες. Πολύ θρεπτικό φαγητό που δίνει ωραία αίσθηση όταν το τρώμε. Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε τα μπαχαρικά σύμφωνα με την προτίμηση σας.
(για περίπου 10 μερίδες)
4 λίτρα καθαρό νερό
¾ κούπας ροβίτσα (η οργανική είναι σίγουρα καλύτερη)
1 ½ κούπα ρύζι μπασμάτι (οργανικό εάν υπάρχει)
2 κρεμμύδια, κομμένα
½ κούπα κομμένο, αποφλοιωμένο τζίντζερ
¼ κούπα ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κ.γ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
½ κ.γ. αλεσμένους σπόρους κάρδαμο (προαιρετικό)
1½ κ.γ. σπόρους κύμινο
1 κ.γ. αλεσμένη κόκκινη πιπερίτσα
2 κ.σ. ghee ή λάδι (προαιρετικό)
αλάτι, tamari σάλτσα σόγιας (προαιρετικό)
Βράστε το νερό σε κατσαρόλα 6 λίτρων. Καθαρίστε και ξεπλύνετε τα φασολάκια (ροβίτσα) και το ρύζι. Βάλτε τα στην κατσαρόλα. Έχοντας τα υπόλοιπα συστατικά κομμένα προσθέστε τα και αυτά στην κατσαρόλα. Μπορείτε να αλέσετε μαζί το τζίντζερ και το σκόρδο. Προσθέστε τα μπαχαρικά. Μαγειρέψτε τα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι τα φασολάκια και το ρύζι να είναι εντελώς μαλακά.
Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος είναι 1 ώρα. Ανακατεύετε κατά διαστήματα.
Κατά προτίμηση προσθέστε νερό για πιο αραιή σούπα.
Προσθέστε ghee, αλάτι και (τάμαρι) σάλτσα σόγιας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Το λάδι ή το ghee προστίθεται μετά, γιατί τα μαγειρεμένα έλαια προκαλούν την εμφάνιση ελευθέρων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.
Το κίτσαρι συνοδευόμενο από μια πράσινη σαλάτα και σπιτικό γιαούρτι είναι ένα πλήρες, υγιεινό, "σατβικό" γεύμα (σατβικό γεύμα δηλαδή προσφέρει γαλήνη και ηρεμία).
Η συνταγή είναι της Siri Ved Kaur Khalsa και εμπνευσμένη από τον Yogi Bhajan
Μετάφραση Κειμένου : Σοφία Navjiwan
Επιμέλεια Κειμένου: Basantpal K.