Αποφάσεις παίρνετε κάθε μέρα διαρκώς
Τα ρούχα που διαλέγετε για δουλειά, ο καφές που πίνετε, το μεσημεριανό φαγητό που τρώτε. Ωστόσο, όταν πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, όπως δουλειά, αγορά σπιτιού ή δύσκολες καταστάσεις ζωής όπως το διαζύγιο, αυτές απαιτούν περισσότερο χρόνο και σκέψη γιατί είναι σημαντικές.
«Στις στιγμές της απόφασής σου διαμορφώνεται η μοίρα σου»
Τόνι Ρόμπινς
1. Ακούστε τα συναισθήματά σας
Μπορεί να πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις μας καθοδηγούνται καθαρά από τη λογική και τον ορθολογισμό, αλλά τα συναισθήματά μας παίζουν πάντα ρόλο στην καλή διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Για να πάρετε δύσκολες αποφάσεις στη ζωή, πρέπει να ακούσετε τα συναισθήματά σας. Η αξιοποίηση των συναισθημάτων σας είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Θα ήταν καλύτερο να βασίζεστε μερικές φορές στο συναίσθημα που βασίζεται στο ένστικτο και όχι στη λογική.
Το ένστικτό σας συχνά το απορρίπτετε, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο στη λήψη των αποφάσεών σας, επειδή υπάρχουν μερικοί ασυνείδητοι λόγοι για αυτά τα συναισθήματα που μπορεί να μην μπορείτε να εντοπίσετε με την λογική. Τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι ένας ισχυρός δείκτης για την κατεύθυνση που πρέπει να πάτε.
Δεν θα πρέπει βέβαια να παίρνετε αποφάσεις μόνο με το συναίσθημα. Ωστόσο, είναι ένας παραγνωρισμένος τρόπος λήψης αποφάσεων. Είναι δύσκολο να πάτε ενάντια στη βαθιά διαίσθησή σας, στο ένστικτό σας, όταν ενστικτωδώς γνωρίζετε ότι κάτι που κάνετε είναι σωστό ή λάθος.
2. Δημιουργήστε απόσταση από την απόφαση
Μπορεί να βαλτώσετε με μια δύσκολη απόφαση. Θέλετε να αναλύσετε κάθε πτυχή της. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η προσπάθεια για ψυχολογική απόσταση από την απόφαση. Αυτή η απόσταση θα σας βοηθήσει να δώσετε μια νέα προοπτική που είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.
Για να αποστασιοποιηθείτε από την απόφασή σας και να εξετάστε όλες τις επιλογές αντικειμενικά, φανταστείτε ότι βοηθάτε έναν φίλο σας να πάρει την ίδια απόφαση και επίσης οραματιστείτε πως θα νοιώθετε όταν σκεφτείτε την απόφαση αυτή στο νεκροκρέβατό σας πολλά χρόνια αργότερα.
Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή, είναι να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο 10/10/10. Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης σε 10 λεπτά, 10 μήνες και 10 χρόνια από τώρα; Η εξέταση μιας απόφασης με αυτόν τον τρόπο θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ της απόφασης και του εαυτού σας.
3. Κάντε έρευνα
Πριν πάρετε μια δύσκολη απόφαση, ξεκινήστε κάνοντας την έρευνά σας και συλλέγοντας σχετικά δεδομένα. Ο διάβολος βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες. Κάνοντας την έρευνά σας, θα σας βοηθήσει να αναλύσετε προσεκτικά τις επιλογές σας.
4. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας
«Μόλις εμπιστευτείς τον εαυτό σου, θα ξέρεις πώς να ζεις».
Johann Wolfgang von Goethe
Οι διάσημοι ηγέτες στον κόσμο κάνουν ένα πράγμα: εμπιστεύονται τον εαυτό τους. Πιστεύουν ότι πρέπει να εμπιστεύονται τον εαυτό τους όταν παίρνουν δύσκολες αποφάσεις. Η έκφραση «εμπιστεύσου το ένστικτό σου» είναι τόσο σχετική και ισχυρή. Η διαίσθηση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Για να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας με δύσκολες αποφάσεις, κατανοήστε τις αξίες, τα όρια και τις δεξιότητές σας, ώστε να γνωρίζετε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς. Συνδεθείτε με τον εαυτό σας, ακούσετε τις ανάγκες σας, αφιερώστε χρόνο για αυτοφροντίδα και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.
5. Προσδιορίστε τη ζημιά και το όφελος
Εάν έχετε να πάρετε μια απόφαση, απαριθμήστε τα σημεία που θα ζημιωθείτε και τα οφέλη που θα αποκομίσετε αν το κάνετε. Βάλτε τα σε μία λίστα. Η τοποθέτηση των επιλογών σας σε χαρτί λειτουργεί.
Αυτή η λίστα σας βοηθά να σταθμίσετε τα δεδομένα, τους κινδύνους και τα οφέλη κάθε επιλογής. Θυμηθείτε, η λίστα με περισσότερα οφέλη είναι η καλύτερη επιλογή. Όταν γράφετε με το στυλό στο χαρτί τους ασπρόμαυρους παράγοντες, θα αισθάνεστε πιο σίγουροι για τη λήψη μιας δύσκολης απόφασης.
6. Λάβετε υπόψη τις απόψεις των άλλων
Οι απόψεις της οικογένειας, των φίλων, των συναδέλφων, και εκείνων που επηρεάζονται από την απόφασή σας θα σας βοηθήσουν να δικαιολογήσετε τη δύσκολη απόφαση. Θα στηρίξουν την απόφασή σας, όποια επιλογή κι αν κάνετε.
Θα σας βοηθήσουν επίσης να νοιώσετε ότι δεν είστε μόνοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εάν τα άτομα του κύκλου σας επηρεαστούν από τη απόφασή σας, θα πρέπει να τα συμπεριλάβετε στη διαδικασία, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη δύσκολη απόφασή σας.
7. Σκέψου έξω από το κουτί
Ένα μεγάλο λάθος στη λήψη δύσκολων αποφάσεων είναι ο περιορισμός του εύρους των επιλογών μας. Εάν οι επιλογές Α και Β δεν λειτουργούν για εσάς, υπάρχει η επιλογή Γ; Ενδέχεται να υπάρχει μια δημιουργική επιλογή στη διάθεσή σας, εάν ψάξετε πιο βαθειά και δυσκολεύεστε να αποφασίσετε μεταξύ του Α και του Β.
Για να σκεφτείτε έξω από το πλαίσιο στη λήψη αποφάσεων, υιοθετήστε μια παιδική νοοτροπία. Αυτή η νοοτροπία αφορά την εξέταση των πραγμάτων χωρίς προκαθορισμένες αντιλήψεις για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να σας βοηθήσει να βιώσετε τον ενθουσιασμό του να είστε ανοιχτόμυαλοι και να ενισχύσετε τις δημιουργικές σας δεξιότητες. Εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε έξω από το πλαίσιο, μπορείτε πάντα να ρωτάτε άλλους εάν βλέπουν άλλη επιλογή για εσάς.
Η ζωή έχει να κάνει με επιλογές.
Για κάποιες μετανιώνουμε, για κάποιες είμαστε περήφανοι.
Κάποιες θα μας στοιχειώνουν για πάντα.
Το μήνυμα:
είμαστε αυτό που επιλέξαμε να είμαστε.
Πηγή: ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Επιμέλεια κειμένου: Συντακτική ομάδα Α.Λ.Π.
Επιμέλεια κειμένου: Συντακτική ομάδα ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ