Πριν το πρώτο πιάτο, τιμάμε το γιορτινό τραπέζι με μια σούπα.
Καστανόσουπα προτείνω...
Μια καστανόσουπα αρωματισμένη με μέντα και πορτοκάλι για τα φετινά Χριστούγεννα:
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο, χωρισμένες
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα (+ επιπλέον για το σερβίρισμα)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 φλιτζάνια νερό + 1 βιολογικό κύβο ζωμό λαχανικών*
2 ⅔ φλιτζάνια (400 g) βρασμένα κάστανα ξεφλουδισμένα
1 κουταλιά της σούπας κατσικίσιο βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού(+επιπλέον για το σερβίρισμα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¾ – ½ φλιτζάνι κρέμα αμυγδάλου
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τα φύλλα μέντας, το σκόρδο και σοτάρετε για ένα λεπτό.
Προσθέστε τα κάστανα στην κατσαρόλα, κρατώντας μερικά στην άκρη για το σερβίρισμα και καλύψτε με τον ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Ανακατεύουμε τη σούπα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνε χυλός και μετά την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε μέσα την κρέμα αμυγδάλου, τη τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι η σούπα να είναι ζεστή αλλά να μην βράζει.
Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα υπόλοιπα κάστανα, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Σερβίρετε τη σούπα σε μπολάκια, ρίχνετε από πάνω σοταρισμένα κάστανα και προσθέτετε μερικά φύλλα μέντας και τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού για διακόσμηση.
Και μην ξεχάσετε μετά το γεύμα σερβίρετε ένα τσάι από φρέσκα φύλλα μέντας για να βοηθήσετε τους καλεσμένους σας για την επόμενη γεύση, αυτή των γλυκών.
Πηγή: https://www.elculture.gr